Wędzone ryby – które są najsmaczniejsze?

Wędzenie ryb to bardzo stara metoda konserwacji żywności, z której ludzie korzystali na długo przed pojawieniem się lodówek.

Obecnie nie jest już ono absolutnie niezbędne, jeśli chcesz dłużej cieszyć się świeżą rybą, lecz nadal wiele osób chętnie sięga po wędzone wyroby, ze względu na ich wyjątkowy smak. Jak samodzielnie uwędzić rybę?

Jak przygotować rybę do wędzenia?

Praktycznie każda ryba może być uwędzona. Nadają się do tego zarówno ryby chude, jak i tłuste. Częstym wyborem są ryby słodkowodne. Najpopularniejsze ryby wędzone to makrele, łososie, węgorze, dorsze czy też pstrągi. Jak wygląda przygotowanie ryby do wędzenia?

 

  • Oczyszczenie z wnętrzności

 

Głównym założeniem patroszenia ryby jest zapobieganie zbyt szybkiemu jej zepsuciu. Warto wiedzieć o tym, że ryba niewypatroszona może zgnić nawet po uwędzeniu. Dodatkowo ważne jest usunięcie łusek, zwłaszcza jeśli są one grube, oraz dokładne umycie ryby z pozostałości po czyszczeniu.

 

  • Solanka

 

W celach konserwacji i nadania rybie lepszych walorów smakowych konieczne jest zanurzenie jej na kilka godzin w solance. Optymalny czas wynosi od 3 do 5 godzin – warto zadbać o to, by solanka nie była zbyt ciepła – dobrze, jeśli ma temperaturę 12oC.

 

  • Płukanie i osuszanie

 

Po wyjęciu ryby z solanki należy ją dokładnie opłukać, by po uwędzeniu nie była za słona w smaku. Kolejnym krokiem, jakiego nie można pominąć, jest dokładne osuszenie ryby – w przeciwnym razie po umieszczeniu w wędzarni ulegnie ona zagotowaniu.

Ile może trwać wędzenie?

Ryby na ogół są wędzone w wędzarniach drewnianych, gazowych lub murowanych, co może trwać nawet dwa dni. Podczas pierwszego dnia wędzenie powinno trwać 12 godzin, a podczas drugiego dnia 10 godzin. Ważne jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury, której wartość ulega zmianie w zależności od etapu wędzenia, zatem konieczna jest pewna wprawa, jako że nie mamy tu możliwości regulowania temperatury tak, jak robimy to w przypadku nowoczesnych urządzeń.

Wędzarnia gazowa – czy warto?

Do jej głównych zalet zalicza się przede wszystkim mniejsze zużycie drewna, którego ceny w ostatnim czasie poszły znacząco w górę. Gaz jest dużo tańszy, co oznacza dużą oszczędność. Do tego dochodzi w pełni precyzyjna kontrola temperatury na każdym etapie wędzenia. Popularność samodzielnego wędzenia w ostatnim czasie odczuwalnie wzrasta, co przekłada się na bardzo szeroki asortyment wędzarni gazowych, dostępnych również do zakupu w sklepach internetowych.

wędzenie

Jakie przyprawy sprawdzą się podczas wędzenia ryb?

Istnieje kilka przypraw, które szczególnie odczuwalnie przekładają się na wyjątkowy smak wędzonych ryb. Oto lista, z której warto skorzystać podczas dobierania najlepszych kompozycji smakowych.

Oregano – jego intensywny smak i zapach wyklucza na ogół inne dodatki niż tłuszcz np. w postaci oliwy. Najlepsze będzie świeże oregano, chociaż z powodzeniem możesz wykorzystywać również te suszone.

Koper – jest on dobrym wyborem w przypadku ryb chudych i delikatnych. Tworzy doskonały zestaw z cytryną i pieprzem.

Kolendra – tak samo jak w przypadku kopru, będzie dobrze smakować w połączeniu z cytryną i pieprzem. Popularne są zarówno liście, jak i nasiona. Sprawdza się w przypadku ryb chudych i tłustych.

Majeranek – sprawdza się nie tylko przy rybach, lecz też przy owocach morza. Jest doskonałym wyborem, jeśli poszukujesz ziół działających pozytywnie na procesy trawienia.

Rozmaryn – przyprawa dedykowana przede wszystkim do ryb tłustych. Nadaje rybie specyficzny smak musztardy, a do tego doskonałe łączy się z pieprzem cytrynowym i cytrusami.

Estragon – Może być z powodzeniem wykorzystywany przy każdym rodzaju ryby, a także przy owocach morza. Należy jednak uważać na to, by z nim nie przesadzić, z uwagi na wyjątkowo intensywny smak i aromat.

Domowe wędzenie ryb – czy warto?

Jak najbardziej. Wędzarnia jest co prawda dosyć dużym wydatkiem, lecz satysfakcja, jaka płynie z samodzielnego wytwarzania aromatycznej, zdrowej żywności, jest po prostu bezcenna. Dlatego też zaskocz swoich gości i zamiast klasycznego grilla zaproponuj im samodzielnie wędzoną rybę. Będą zachwyceni!