Wielkanocne ciasta – sprawdzone przepisy

Mazurek, babka wielkanocna, tradycyjna pascha, a może przepis niespodzianka? Trudno wyobrazić sobie święta bez domowych słodkości, bo właśnie takie smakują najlepiej. Jeśli jeszcze nie wiesz, jakie ciasta trafią w tym roku na twój wielkanocny stół, przygotowaliśmy kilka inspiracji.

Mazurek wielkanocny

Zacznijmy od klasycznego świątecznego wypieku. Mazurki wielkanocne pojawiają się na naszych stołach co roku. Zwykle jadamy je tylko na Wielkanoc, dlatego moment, w którym wreszcie możemy skosztować tego wspaniałego ciasta, jest długo wyczekiwany przez całą rodzinę. Nasza propozycja to mazurek składający się ze wspaniałego kruchego ciasta i smakowitej śmietanowej pomady. Do jego przygotowania niezbędna jest mąka krupczatka. Odpowiedni aromat zapewni z kolei Cukier wanilinowy WINIARY. Bardzo ważny element ciasta stanowią bakaliowe dekoracje. Zarówno ze względu na walory kolorystyczne, jak i smak najlepiej sprawdzą się migdały, orzechy nerkowca i orzechy laskowe.

Pascha wielkanocna

Kolejną klasyczną propozycją jest pascha wielkanocna. Ciasto to ma wiele wspólnego z sernikiem, jednak prawdziwą różnicę robią słodkie dodatki w postaci bakalii wzbogacające paschę. Podstawę ciasta stanowi dokładnie zmielony twaróg, żółtka jajek i słodka śmietana 30%. Odpowiednią konsystencję zapewnia żelatyna, a za słodki smak odpowiada cukier puder. Ciasto powinno wyglądać wiosennie i nawiązywać do kolorystyki Świąt Wielkanocnych, dlatego bakalie nie są jego jedynym atutem. Na wierzchu warto ułożyć dodatki ze świeżych owoców, na przykład czerwone i białe winogrona, mandarynki czy brzoskwinie.

Babka cytrynowa z majonezem

Wymieniając tradycyjne wielkanocne ciasta, nie sposób pominąć babki. Podobnie jak w przypadku mazurków, zwykle pieczemy ją jedynie przy okazji świąt i cały rok wyczekujemy na moment, w którym będziemy delektować się tym wspaniałym smakiem puszystego i wilgotnego ciasta. Tajemnicą udanej babki jest zastosowanie majonezu. W tej roli dobrze sprawdza się Majonez Dekoracyjny WINIARY. Wbrew pozorom nie wpływa on na smak wypieku, ale zapewnia mu odpowiednią puszystość. Jeśli skorzystasz z majonezu, nie potrzebujesz już żadnego innego tłuszczu, aby ciasto było udane. Babkę najlepiej zrobić z mąki ziemniaczanej i mąki pszennej wymieszanych w proporcjach jeden do jednego. Wypiek powinien być także polany lukrem, który z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu.

Karpatka

Karpatka to z pewnością jedno z najciekawszych ciast, które regularnie pojawiają się na polskich stołach. Dlatego warto przygotować ją również przy okazji Świąt Wielkanocnych. Przyrządzenie samego ciasta jest dość proste, bo składa się ono z mąki, wody, jajek i masła. Prawdziwym atutem karpatki jest wspaniały krem. O sukcesie decyduje wybór odpowiedniej bazy do jego stworzenia. Sprawdzona przez nas propozycja to Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. W połączeniu z mlekiem, masłem, cukrem i mąką pszenną stworzy on przepyszny gładki i gęsty krem, o jakim marzą wszyscy miłośnicy karpatki. Zachwyt twoich gości nad tym ciastem jest gwarantowany!

Interesujesz się tematyką jedzenia? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego z dowozem.