Zalety pakowania próżniowego produktów w domu i przemyśle

Nikt z nas nie lubi marnować żywności. To nie tylko lekkomyślne. Biorąc pod uwagę to, ile osób na świecie głoduje, jest to wręcz niemoralne. Jednak przede wszystkim to ogromna strata pieniędzy. Wiele osób zastanawiając się nad tym jak przechowywać żywność bierze pod uwagę pakowarki próżniowe. Jakie są zalety ich stosowania zarówno w naszym domu, jak i w przemyśle?

Oszczędność czasu dzięki pakowarce próżniowej

Dzięki pakowarkom próżniowym możemy zapakować posiłki w rozmiarze rodzinnym lub pojedyncze porcje przekąsek. Kiedy nadejdzie czas na jedzenie, weźmiemy tylko to czego będziemy potrzebować. Jest to szczególnie przydatne przy gotowaniu sous vide.Uszczelnienie próżniowe zapewnia żywności szczelne środowisko, zapobiegając tworzeniu się kryształków, które powodują zmianę smaku w zamrażanych klasycznie produktach. Utrzymuje również wilgoć w żywności przez dłuższy czas, co pozwala cieszyć się jedzeniem, które smakuje świeżo po przechowywaniu. Ma to jednocześnie tą dodatkową zaletę, że w zamrażarce nie zbiera się lód i nie musimy jej tak często rozmrażać i czyścić.

Oszczędność miejsca w lodówce 

Uszczelnienie próżniowe zapewnia wydajne, zorganizowane opakowanie. Zapakowane próżniowo jedzenie zajmuje mniej miejsca w lodówce lub zamrażarce i pozwala łatwo zobaczyć przechowywane produkty.

Pakowarki próżniowe oszczędzają pieniądze

Kupowanie mięsa luzem, dzielenie go na porcje o wielkości posiłku i pakowanie próżniowe pozwala mieć świeże jedzenie pod ręką przez okres nawet do 6 miesięcy. Prowadzi to do niesamowitych oszczędności w porównaniu z kupowaniem porcji przed każdym posiłkiem lub wyrzucaniem nadmiaru jedzenia.

Okres przydatności do spożycia żywności jest znacznie wydłużony, gdy zostanie ona uszczelniona próżniowo. Uszczelnianie żywności zabezpiecza ją na czas od 3 do 5 razy dłuższy niż przechowywanie jej w plastikowych pojemnikach lub torbach. Dokładna ilość czasu, jaką nasze posiłki będą w stanie wytrzymać zależy od tego czy przechowujemy je w lodówce, zamrażarce czy w spiżarni.

Mrożonki, które są zamykane próżniowo mogą przetrwać średnio 2-3 lata. Dla porównania jeżeli są one przechowywane w inny sposób to średnio od 6 do 12 miesięcy. Większość próżniowo zamkniętych potraw będzie przechowywana w lodówce przez 1-2 tygodnie, co jest znacznie dłuższym czasem niż typowe 1-3 dni.

Od razu uszczelnij resztki jedzenia z posiłku. Eliminuje to konieczność wyrzucania go i daje kolejny łatwy posiłek na przyszłość. Zamrożone porcje wytrzymają przez wiele miesięcy – nie musimy jeść tego samego posiłku przez trzy dni z rzędu. Wystarczy, że wyciągniemy go kilka tygodni później – smak pozostanie niezmieniony.

 

 

 

Pakowarki próżniowe chronią nasze jedzenie

Uszczelniacze próżniowe konserwują żywność, zapobiegając rozwojowi pleśni i bakterii. Dzięki temu, że jedzenie jest pozbawione tlenu wszystkie bakterie nie mają środowiska umożliwiającego im rozwój. Uszczelnienie próżniowe usuwa większość tlenu, zapobiegając reakcjom chemicznym wywoływanym przez tlen, które powodują psucie się żywności.

Uszczelnienie próżniowe chroni żywność przed odwodnieniem i poparzeniem w zamrażarce. Oparzenie w zamrażarce następuje, gdy woda dostanie się do żywności. Worek próżniowy chroni żywność przed kontaktem z powietrzem, więc wilgoć nie może wyparować.

To rozwiązanie sprawia również, że w naszym jedzeniu zamknięte są wszystkie soki, wilgoć i smak. Od razu zauważymy różnicę w smaku żywności przechowywanej w ten sposób.

Uszczelnianie próżniowe nie tylko zapobiega zepsuciu się żywności, ale także zapobiega zjełczeniu tłuszczów w produktach, uniemożliwia zmianę jej koloru, jak to często ma miejsce w zamrażarce, i zapobiega ich śluzowatemu filmowi lub nieprzyjemnemu zapachowi jaki możemy znaleźć po pownym czasie na produktach mięsnych.

Przechowujmy próżniowo płyny

Próżniowo możemy również przechowywać porcje zup lub innych płynów. Wystarczy, że umieścimy je w zamrażarce na kilka godzin, aby go trochę utwardzić. Następnie wystarczy częściowo zamrożony płyn w torebce pozostawiając na górze miejsce do uszczelnienia. Można również uszczelnić płyny wewnątrz słoika, a następnie uszczelnić słoik. Jeżeli dysponujemy pakowarkami komorowymi to nie musimy nawet wykonywać tych zabiegów.

 

Dzięki temu, że nasze jedzenie nadaje się do spożycia przez długi czas i nie traci smaku możemy zaoszczędzić czas i pieniądze. Nie ważne czy to w naszym domu, czy w biznesie, zwłaszcza gastronomicznym, jest to niezwykle korzystne.

Jeżeli nie lubisz gotować dowiedź się jak działa catering dietetyczny.