GlobalGAP a ochrona środowiska i dobrostan zwierząt w rolnictwie
GlobalGAP to niezależny, dobrowolny system zapewnienia bezpieczeństwa żywności dla pierwotnej produkcji rolnej. Standard ten powstał w 1997 roku jako inicjatywa grupy roboczej sieci handlu detalicznego zrzeszonych w organizacji EUREP (Euro-Retailer Produce Working Group) i nosił pierwotnie nazwę EurepGAP. Miał na celu wypracowanie wspólnych procedur i jednolitego standardu dla Dobrej Praktyki Rolniczej GAP (ang. Good Agricultural Practice).
Współcześnie GlobalGAP stanowi światowy standard dobrych praktyk rolniczych i produkcyjnych.
Czym jest GlobalGAP?
Standard GlobalGAP odnosi się do całego łańcucha produkcyjnego, od wysiania lub wysadzenia roślin do gruntu, poprzez ich pielęgnację i zbiory płodów, aż do obsługi produktu końcowego, czyli przechowywanie, pakowanie i konfekcjonowanie. Obejmuje on takie zagadnienia, jak:
- bezpieczeństwo żywności,
- identyfikowalność właściwego stosowania
- środków ochrony roślin,
- nawozów,
- technik upraw,
- technik nawadniania,
- postępowanie z odpadami,
- bezpieczeństwo i dobrobyt pracowników,
- bezpieczeństwo środowiska naturalnego,
- dobrostan zwierząt.
Standard GlobalGAP ma charakter międzynarodowy, lecz nieobowiązkowy. Stosowany jest w gospodarstwach z produkcją roślinną, ogrodniczą, sadowniczą i zwierzęcą, a jego wdrażanie jest szczególnie zaawansowane wśród producentów i dostawców świeżych owoców oraz warzyw.
Zawarte w standardzie wymagania uwzględniają różne systemy produkcji oraz specyfikę położenia geograficznego wytwórcy żywności. Uzyskanie certyfikatu GlobalGAP stanowi:
- sposób na utrzymanie, rozwinięcie i nawiązanie współpracy z sieciami handlowymi oraz zagranicznymi odbiorcami,
- przepustkę do nowych obszarów sprzedaży,
- narzędzie umożliwiające nawiązywanie kontaktów między przedsiębiorstwami.
Wdrożenie systemu GlobalGAP zakłada konieczność prowadzenia dokumentacji związanej z wytwarzaniem produktu.
Rola GlobalGAP dla ochrony środowiska
GlobalGAP odgrywa dużą rolę w procesie ochrony środowiska. Producent, który chce uzyskać certyfikat potwierdzający zgodność ze standardem, musi bowiem nie tylko zapewnić bezpieczeństwo żywności i zdrowie konsumenta, lecz także wykazać zgodność z:
- IMC, czyli systemem zintegrowanego zarządzania uprawami,
- IPC, czyli systemem zintegrowanej ochrony upraw przed szkodnikami,
- QMS, czyli systemem zarządzania jakością,
- HACCP , czyli Systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych
Standard GlobalGAP dużą wagę przykłada również do wymagań etycznych.
Standard GlobalGAP a dobrostan zwierząt
Jednym z obszarów zainteresowania standardu GlobalGAP jest dobrostan zwierząt. Wytyczne dotyczą przy tym zarówno gospodarstw ukierunkowanych na hodowlę zwierząt, jak i prowadzących produkcję roślinną, gdzie zwierzęta wykorzystywane są w roli siły roboczej na różnych etapach produkcji. Dobrostan definiowany jest jako system utrzymania, w ramach którego zwierzętom zapewniane są najlepsze warunki zdrowotne i potrzeby behawioralne przy zachowaniu realiów ekonomicznych. Standard GlobalGAP obejmuje więc wymagania dotyczące:
- żywienia,
- przestrzeni życiowej,
- odpowiednich warunków oświetleniowych,
- ochrony przez niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi,
- higieny,
- leczenia,
- potrzeb reprodukcyjnych,
- humanitarnego traktowania,
- eliminacji czynników stresogennych,
- zapewnienia warunków zapobiegających okaleczeniu.
Wymagania te dotyczą zarówno etapu hodowli, jak i transportu oraz uboju zwierząt.
Kto powinien dostosować się do standardu GlobalGAP?
Do standardu GlobalGAP powinni zastosować się:
- producenci owoców, warzyw i grzybów (Fruit and Vegetables Standard),
- producenci kwiatów i roślin ozdobnych (Flower and Ornamentals Standard),
- producenci produktów zwierzęcych oraz jednostki zajmujące się transportem drogowym zwierząt (Integrated Farm Assurance Standard),
- hodowcy ryb (Integrated Aquaculture Assurance Standard),
- plantatorzy kawy (Coffee Reference Code).
Certyfikat potwierdzający zgodność ze standardem mogą uzyskać zarówno gospodarstwa indywidualne, jak i grupy producentów posiadają własny system zarządzania jakością, który zapewnia jednakowe standardy produkcji w wypadku wszystkich członków danej grupy.
Korzyści z wdrożenia standardu GlobalGAP
GlobalGAP to obecnie najpopularniejszy akceptowalny w skali globalnej standard Dobrej Praktyki Rolniczej. Jego wdrożenie wiąże się z licznymi korzyściami dla producentów. GlobalGAP pozwala przede wszystkim:
- zoptymalizować procesy produkcji,
- zwiększyć wydajność i efektywność działalności rolnej,
- zminimalizować ryzyko wystąpienia nieprawidłowości bezpieczeństwa żywności,
- zapewnić identyfikowalność i bezpieczeństwo wytwarzanego produktu,
- zwiększyć zaufanie konsumentów i sieci sprzedaży,
- zwiększyć konkurencyjność produktów.
Dzięki wdrożeniu tego standardu producenci otrzymują możliwość zwiększenia kontaktów handlowych. Poszerzają tym samym swój rynek zbytu i są w stanie rywalizować z konkurencją na rynku globalnym.